Radan injektointi - Tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Levin kisarinnettä kehutaan usein kilpailjoiden toimesta. Se nimittäin takaa kaikille lähtöportista starttaaville samat mahdollisuudet eli radan pinta ei juurikaan muutu päivän aikana. Maailmancupin tekniikkalajeissa, kuten pujottelussa, rata pitää injektoida ennen kilpailua eli lumesta tehdään jäätä. Tämä on mainittuna FIS:n ja kisaorganisaation välisessä järjestämissopimuksessa. 

Levin MM-osakilpailussa radan injektointi tehdään käsityönä, kun muualla, esimerkiksi Söldenissä, se tehdään tamppareilla. Itävallan rata on niin pitkä, että käsityönä sen jäädyttämiseen menisi monta päivää, kun taas Levin 600 metrin rata on injektoitu kymmenessä tunnissa. Levi Black on aina injektoitu käsin, koska silloin radan jäästä tulee paras ja laadukkain. Kisaorganisaatio pyrkii takaamaan tasaiset olosuhteet kaikille laskijoille.

No miten radan jäädytys oikein tapahtuu?

Rinteessä on kaksi ryhmää, yhteensä noin 16-20 henkeä kerrallaan. Vesi otetaan normaaleille lumetusletkuilla palkkeihin, jotka ovat noin yhteensä 24 metriä pitkiä (6 kpl a 4 m). Palkeissa on taas 10 cm välein suuttimet, joista vesi lasketaan kovalla paineella lumen sisään. Palkkia pidetään paikallaan noin 5-6 sekuntia, jonka jälkeen palkki siirretään 10-15 senttiä eteenpäin seuraavaan kohtaan. Näin koko rinne käydään läpi läpi ylhäältä alas. Vesi alkaa jäätyä alhaalta päin ja samalla myös jäädyttää ympäristöään. Itse jäätymisen kesto riippuu ulkolämpötilasta ja hyvä olisi, ettei pinnalle sataisi uutta lunta. Näin radasta saadaan mahdollisimman tasalaatuinen.

Radan jäädyttäminen on yhteisponnistus, johon osallistuu kisaorganisaation henkilökunnan lisäksi vapaaehtoisia ja hiihtokeskuksen henkilökuntaa. Levi Blackin jyrkimmässä kohdassa jäädyttäjillä on jalassaan joko sukset tai jääraudat. Injektoinnista vastuussa on apulaiskilpailujohtaja Jukka Markkanen.

Edellinen
Edellinen

Levin maailmancup jatkaa vahvaa yhteistyötä suomalaisyritysten kanssa

Seuraava
Seuraava

Harvia x World Cup Levi