Kenen kantti kestää?
Saavatko kilpailijat tutustua kisarataan? Ja onko lähtönumerolla väliä? Samat säännöt pätevät kaikissa alppilajeissa kilpailijoiden valmistautuessa kisalaskuunsa. Rata pitää omaksua nopeasti ja kukin tekee sen tyylillään.
Pujottelukilpailun konsepti on lyhyt ja ytimekäs
Pujottelussa kilpailijat laskevat alas lyhyttä, noin 55-65 sekunnin mittaista rinnettä ja pyrkivät laskemaan porttien välissä, jotka on asetettu rinteeseen ylhäältä alas asti. Radan pituus on noin 55-75 porttia ja 500-700 metriä. Urheilijoiden on laskettava tiukasti porttien määrittämää reittiä ja mahdollisimman lyhyttä reittiä alas. Siksi nopeat ja sujuvat käännökset ovat välttämättömiä nopeaan laskusuoritukseen.
Vauhti ei korjaa virheitä
Radat sisältävät aina sarjan käännöksiä, jotka on suunniteltu antamaan kilpailijoille mahdollisuus yhdistää nopeus sujuvaan suoritukseen ja käännösten tarkkuuteen. Jos laskija laskee portin ohi tai suksi lipsahtaa portin väärälle puollelle, suoritus hylätään. Kilpailussa on kaksi kierrosta ja toiselle kierrokselle maailmancupissa pääsee vain ensimmäisen kierroksen 30 nopeinta. Toiselle kierrokselle lähdetään käännetyssä järjestyksessä ensimmäisen kierroksen tulosten perusteella ja rata muutetaan toiselle kierrokselle. Toisen kierroksen jälkeen molempien kierrosten ajat lasketaan yhteen ja kilpailun nopein kokonaisaika määrää voittajan.
Radan merkkaus perustuu maiden menestykseen
Pujottelukilpailussa lasketaan siis kaksi kierrosta ja toiselle kierrokselle pääsee mukaan 30 nopeinta laskijaa. Rata vaihtuu aina toiselle kierrokselle. Kuka kisaradan merkkaa, perustuu edelliskauden menestykseen kyseisessä lajissa. Se maa, joka on kerännyt eniten maailmancupin pisteitä, saavat eniten merkkauksia kisoihin. Kotimaan kisoja maa ei saa merkata. Eniten MC-pisteitä kerännyt maa valitsee omista valmentajistaan merkkaajan ja ilmoittaa sen FIS:iin. Tänä vuonna Levin maailmancupin lauantain kilpailun ensimmäisen radan merkkaa Markus Lenz Saksasta ja toisen kierroksen Slovakian valmentaja Mauro Pini. Sunnuntain merkkaajat ovat Pierre-Luc Dumoulin (CAN) ja Per Jonsson (SWE).
Perjantain Free ski
Tänä vuonna Levi Black rinne menee kilpailijoilta kiinni 12.11.2022, eli tätä ennen eri maiden laskijat saavat halutessaan treenata kisarinteessä.
Ensimmäisen kerran naislaskijat pääsevät Levi Black rinteeseen tutustumaan niin sanotussa Free skiissä perjantaina 18.11.2022. Heillä on 45 minuuttia aikaa laskea rinnettä, jossa ei ole vielä portteja paikallaan eli he eivät tiedä miten rata tulee menemään. Tässä kohtaa he voivat vain tutustua rinteen muotoihin ja lumen koostumukseen. Tämä on siis heille vapaata laskua, kuten Free ski -sanakin tarkoittaa.
- Free skiillä on iso merkitys, varsinkin jos ei ole laskenut rinnettä aiemmin. Kovin usein ei kisoissa pääse kisarinteeseen treenaamaan. Free skiissa katsotaan rinteen muotoja sekä lumen laatua, valottaa Rosa Pohjolainen.
Lähtönumeroarvonta – Kuka pääsee radalle ensimmäisenä?
Levillä lähtönumeroarvonta suoritetaan perjantaina klo 18.30 avajaisten yhteydessä Eturinteen päälle rakennetulla jäälavalla. Silloin jännitetään, kuka pääsee radalle ensimmäisenä lauantaina.
Public draw eli lähtönumeroarvonta: Pujottelun rankingin sijat 1-15 arpovat omat lähtönumeronsa ja 16-30 lähtönumerot määräytyvät edellisen kauden maailmancup tulosten perusteella. Sijasta 31 eteenpäin lähtönumero määräytyy FIS –pisteillä eli maailman rankingin mukaan. Sunnuntain kisan lähtönumerot arvotaan joukkueenjohtajien kokouksessa lauantai-iltana digitaalisesti.
Levin olosuhteissa todella isolta lähtönumerolta voi laskea vielä toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella viimeinen laskija ei kärsi siitä, että rata olisi huonossa kunnossa, sillä Levin rinne jäädytetään mahdollisimman tasavertaiseksi kaikille.
- Levin kisarata tarjoaa tasapuolisimmat kilpailut koko maailmassa. Meillä on selkeästi pienimmät aikaerot voittajan ja toisen kierroksen hitaimman välillä, kertoo kilpailujohtaja Petri Tuomikoski.
Inspection – rataan tutustuminen
Ennen kuin laskija syöksyy ulos lähtöportista Levin jäiselle kisaradalle ja kisakello lähtee käyntiin, kilpailija on saanut tutustua rataan niin sanotussa rataan tutustumisessa, englanniksi inspection. Rataan tutustumisen aikana kilpailija painaa mieleensä porttien paikat, etäisyydet sekä huomioi mahdolliset vaaranpaikat, havainnoi rinteen muodot suhteessa portteihin sekä miettii nopeudet eri kohdissa rataa. Rataan tutustuminen suoritetaan lanaten, ei rataa laskien.
- Minä olin tosi tarkka radan katselija. Osasin radan lähdöstä maaliin radankatselmuksen jälkeen. Se toi minulle henkistä rauhallisuutta, että muistin koko radan ja laskuni meni rennosti. Pujottelu ei ole kilpailu siitä, kuka muistaa radan parhaiten, vaan kuka tulee nopeinten maaliin, sanoo Tanja Poutiainen-Rinne.
Kilpailijoilla on 45 minuuttia aikaa tutustua rataan, mutta vain yhden kerran. Kaikki laskijat käyttävät ajan miten parhaaksi sen näkevät ja tyylejä tutustua rataan on monia.
- Katson radasta kriittisimmät kohdat, mitkä ovat Levillä jyrkälle tulo ja sitten millaisia kuvioita, kuten esimerkiksi linjoja, pitkiä käännöksiä, kumpuja ja muotoja rinteessä on. En välttämättä tykkään muistella, että kuinka monta käännöstä on, vaan suurin piirtein hahmotan kokonaisuuden. Jos minun pitää alkaa yrittää muistamaan koko rataa ulkoa, mitä sitten tapahtuu, jos en sitä muistakaan, tuumii Rosa Pohjolainen.
- Samalla, kun katsoin rataa, niin havainnoin radan pintaa. Onko rata liukkaan jäinen, vai grippi eli siihen puree hyvin kantti. Tällöin tiesin, että pitikö suksille antaa tarvittaessa loppusilaus eli tehdä niistä esim. purevammat kuin olimme ajatelleet, kertoo Tanja Poutiainen-Rinne.
Kilpailussa toiselle kierrokselle päässeet laskijat saavat tutustua rataan ennen toista kierrosta, sillä rata muuttuu aina kierrosten välillä.