Tutustu isäntäjoukkueeseen: Eduard Hallbergin lasku parrasvaloihin

Eduard ”Eddie” Hallbergin (21) mennyt alppihiihtokausi oli erinomainen. Konkreettisimpana tuloksena oli pujottelun Eurooppa cupin kolmas sija ja siitä koitunut henkilökohtainen paikka maailmancupin kiertueelle. 

Sipoolaisen kausi ei kuitenkaan ollut täydellinen, sillä muutama kiusallinen ulosajo tärkeillä hetkillä, kuten nuorten MM-kisoissa ensimmäisen kierroksen johdon vaihtuminen ulosajoon, mittasivat nuoren urheilijan vastoinkäymisten käsittelykykyä. 

Epäonnistumiset eivät saaneet pitkäksi aikaa Hallbergin kypärää kallelleen. Eurooppa cupin finaaleissa hän laski kisan voittoon, joka nosti hänet täpärästi cupin kolmanneksi ja pujottelun maailmancupin kiertäjäksi. 

”Eurooppa cupin loppu oli melkoista vuoristorataa. Ensimmäisen voiton myös ponnahdin tuloslistalla ja näin mahdollisuuden päästä kolmen joukkoon. Seuraavassa kisassa laskin ulos ja hautasin jo haaveet. Finaalikisassa tulikin voitto ja se riitti nippa nappa kolmanteen sijaan. Olihan se tosi upea juttu!” 

Keväällä kisakauden jälkeen Hallberg lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan, joka päättyi syyskuun lopulla. Vaikka kesä oli poikkeuksellinen, hän kokee saaneensa harjoitella laadukkaasti. 

”Olen hyvässä fyysisessä kunnossa, kroppa tuntuu hyvältä. Oli kiva saada armeija alta pois, oli siellä hauskaakin. Se oli erilainen ja mielenkiintoinen kesä, paljon uusia kokemuksia. Kehityin varmasti urheilijana ja ihmisenä, vaikka välillä harmittikin olla siellä, tai ehkä juuri siksi kehitystä tapahtuikin”, Hallberg naureskelee. 

Maailmancupiin pistejahtiin

Suomalainen mieslaskija on edellisen kerran saavuttanut pujottelusta maailmancupin pisteitä vuonna 2013. Hallberg ei piilottele tavoitteitaan, hän aikoo katkaista kuivan putken. Mihin asioihin harjoituksissa on kiinnitetty huomiota, jotta tavoitteeseen päästään? 

”Kesällä treenasin paljon fysiikkaa, suvi oli kovaa treeniä. Nyt lumella ollaan kiinnitetty huomiota siihen, että lantio ja yläkroppa olisi tiukkana ja pysyisi suunnattuna alamäkeen käännöksen lopussa. Se, että yläkroppa ei lähde pyörimään käännöksen mukana on iso kehityskohde tällä hetkellä.” 

Tähän mennessä Hallberg on pokannut päheimmät pystit pujottelussa, mutta suurpujottelua ei ole unohdettu. 

”Saas-Feen toinen leiri oli suurpujottelupainotteinen. Minulla on suurpujottelussa hyvät FIS-pisteet ja yritän saada siitäkin hyviä tuloksia Eurooppa cupin puolelta. Tarkoituksena on tuoda suurpuikka samalle tasolle kuin pujotteluni on.”  

Suomen tekniikkalajien maajoukkue on aika tasainen ryhmä 20-ikävuoden molemminpuolin olevia nuoria miehiä. Tasainen ryhmä tarkoittaa kilpailutilannetta liki kaikissa harjoituksissa. Hallberg kokee joukkuehengen työntävän kaikkia kohti parempia suorituksia. 

”Joukkueella on tosi iso merkitys, meillä on tosi hyvä henki. Yhdessä tekeminen antaa kaikille tosi paljon. Kilpailemme koko ajan toisiamme vastaan, mutta toisiamme auttaen. Positiivista pottuiluakin harrastetaan, enemmän tosin fysiikkatreeneissä, ei niinkään lumella.” 

Hallberg pääsi viime kaudella maistamaan muutamaan kisaan maailmancupin tunnelmaa. Schladmingin iltakisa jäi mieleen hienona kokemuksena. 

”Maailmancupin kisat ovat ihan eri maailma. Se on koko päivän tapahtuma. Tavoitehan on, ettei sitä radan ulkopuolista hässäkkää huomaisi, keskitytään vain keppien kiertämiseen. Schladmingin iltakisa oli mahtava kokemus, riehakas tunnelma tuntui lähtöviikselle asti.” 

Seuraavaksi Leville harjoittelemaan ja kisaamaan

Miesten alppimaajoukkue matkaa Leville treenaamaan lokakuun puolivälissä. Sunnuntaina 17.11. on vuorossa miesten pujottelun maailmancupin osakilpailu, joka on yksi Hallbergin toteen käyvä unelma. 

”On todella hienoa, että myös miehet kisaavat Levillä. On ollut unelmani, että saisin avata maailmancupin Levillä. Eli lähden Länsi-Lappiin hyvillä mielin ja uskon, että saamme hyvän pujottelutreenikauden, jossa pääsemme tutustumaan kisarinteen pintaan, olosuhteisiin sekä kylmään ilmaan.” 

Levi on hiihtokeskuksena Hallbergille erittäin tuttu paikka. Hän on käynyt siellä kisaamassa ja harjoittelemassa juniorivuosista alkaen. Motivaation löytäminen ei ole vaikeata, sillä kisakatsomoon on saapumassa paljon tuttuja.

”Junnuna oli siistiä katsoa, kun isot pojat tulivat Leville kisaamaan. Mieleen on jäänyt se kisa, kun norjalainen Henrik Kristoffersen otti ensimmäisen voittonsa. Toinen muisto liittyy siihen, kun olin auttamassa lähtönumeroiden arvonnassa. Arvontavuoroa odotellessa sain istua ruotsalaisen alppihiihtäjän Emelie Wikströmin sylissä. Nyt on eri tilanne kuin silloin, mutta on siistiä päästä Levin kisatunnelmaan.” 

Sekin on muuttunut, että nykyisin 194 senttinen Hallberg tuskin mahtuisi Wikströmin syliin istumaan. 

Eduard Hallberg somessa:

Insta: @eduard.hallberg
Facebook: https://www.facebook.com/eduard.hallberg.1

Edellinen
Edellinen

Petra Vlhová: “On vaikeaa olla poissa Leviltä, jossa rakastan kilpailla, mutta olen hyväksynyt sen”

Seuraava
Seuraava

Pääsihteerin tervehdys: “Levin maailmancup on suomalaisen alppihiihtokulttuurin kruununjalokivi”